Artus – Goda Gábor Társulata

Az ARTUS társulatát 1985-ben alapította Goda Gábor.

Az Artus több mint 30 éve a magyar kortárs színház és tánc meghatározó társulata.
Nyitott, sokszínű szellemi műhely, ahonnan számos alkotó és társulat indult és indul útjára. Emberek, gondolatok, művészeti ágak találkozásának helye, katalizátora.
Hely, alkotó közeg, ahol nem kulturális produktumok gyártása, hanem kreatív találkozások és gondolatok ébresztése a cél.

A Társulat művészeivel a zárt műfaji határokat átlépve, már a kezdetektől fogva új utakat keresünk. Az előadóművészekkel, zenészekkel és képzőművészekkel, mint alkotótársakkal való közös munkák olyan előadások, performanszok és események létrehozását célozzák, melyek magából az alkotófolyamatból építik fel saját nyelvezetüket.
Egyre fontosabbá válik a tér, az alkotói és előadói személyesség, és a nézőkkel való felnőtt, partneri viszony.

Társulat tagjai: táncosok, színészek, zenészek, rendezők, koreográfusok, zeneszerzők, díszlet- és jelmeztervezők, intermédia művészek, fotósok, festők, szobrászok, grafikusok és szervezők.

Magyarországon évente egy-két új előadást hozunk létre, melyek a tánc, a színház, a performansz, a képzőművészet és az élő-installáció műfaji határain mozognak.
Néhány évente a társulattal külső, távoli helyszíneken is folytatunk alkotói műhelymunkát. Távol lakóhelyünktől, munkahelyünktől, hétköznapjainktól más szemmel láthatunk rá önmagunkra, problémáinkra, megszokott környezetünkre. Hazai alkotótáborok (Zsámbék, Noszvaj, Zsennye) mellett hangsúlyt fektetünk külföldi szakmai utak és műhelymunkák megszervezésére, hogy az adott ország művészeivel együttműködve, különböző kultúrák találkozása által hozzunk létre alkotásokat, melyek így segítik az emberek közti megértést, a kölcsönös tiszteletet, a különböző kultúrák és gondolkodásmódok közti kommunikációt, ezáltal emelve az emberi létezés színvonalát. Az elmúlt években így tudtunk különböző módon skót, svájci, új-zélandi, izraeli, amerikai, román, osztrák, egyiptomi, francia, mexikói stb. társulatokkal és fesztiválokkal együttműködni.

Egy-egy előadás megalkotása, megírása, koreografálása, zenei és képi világának komponálása, próbafolyamata és kísérletező időszaka mind párhuzamosan, egy időben történnek. Feladatunkat mindig egy központi gondolat, egy mindannyiunkat érintő kérdés felvetésében és annak gazdag kibontásában látjuk. Előadásainkat a társulat tagjainak valódi érdeklődése, társadalmi és személyes érzékenysége, élményei és emlékei inspirálják. A színházi munka nálunk minden résztvevő számára kreatív folyamat. Az előadóművészek (színészek, táncosok és zenészek) is alkotó módon vesznek részt a próbafolyamatban.